Meestgestelde vragen

Hieronder staan -per onderwerp- de meest gestelde vragen.  Staat jouw vraag er niet tussen? Of wil je iets anders weten van het loket, stel je vraag dan direct online.

Algemene vragen

Bekijk de meestgestelde 'algemene' vragen.

  • Wat is het Zaans Duurzaamheidsloket voor bedrijven?

    Het Zaans Duurzaamheidsloket voor bedrijven is een onafhankelijk platform dat ondernemers in Zaanstad ondersteunt bij verduurzaming. We bieden ondernemers ondersteuning: denk aan informatie over subsidies, het verkrijgen van inzicht door gratis scans en ondersteuning bij collectieve inkoop en projecten.

  • Voor wie is dit loket bedoeld?

    Ons loket is er voor alle ondernemers in de Zaanstreek: van mkb’ers en zzp’ers tot grotere bedrijven en bedrijventerreinen.

  • Wat kan het loket voor mij doen (en hoe doet het loket dat)?

    Het Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven fungeert als centraal aanspreekpunt voor al jouw duurzaamheidsvraagstukken. Vergelijkbaar met een huisarts voor verduurzaming, bieden wij eerstelijnshulp door te informeren, adviseren en activeren. 


    Wij werken zowel curatief als preventief. Bij specifieke vraagstukken verwijzen wij u door naar betrouwbare specialisten, waarbij wij de regie behouden en het resultaat monitoren. Daarnaast bundelen wij veelvoorkomende vraagstukken en bieden proactief informatie en ondersteuning, zodat u voorbereid bent op toekomstige ontwikkelingen. 


    Als gids in het duurzaamheidslandschap wijzen wij de weg en zorgen we voor beweging: onze ondersteuning is erop gericht dat u zélf concrete stappen kunt zetten richting verduurzaming. Wij filteren wat werkelijk nodig is, bieden bewustwording en faciliteren het verankeren van duurzaamheid in uw bedrijfsvoering. 


    Als regisseur behouden wij het overzicht op de verschillende processen in Zaanstad: van individuele vraagstukken tot grotere uitdagingen voor (delen van) bedrijventerreinen. Door onze onafhankelijke positie bieden wij eerlijk advies, zonder commerciële belangen. 


    Door lokale krachten te bundelen, verbinden wij u niet alleen met specialistische kennis, maar ook met andere ondernemers. Via collectieve initiatieven en kennisdeling maken wij duurzame oplossingen toegankelijker voor iedereen.

  • Kost het geld om gebruik te maken van de diensten van dit loket?

    Nee, op dit moment zijn onze basisdiensten zoals advies, het verkrijgen van inzicht en subsidie-informatie zijn gratis. Voor sommige projecten of collectieve inkoopinitiatieven kunnen kosten gelden, maar we helpen ondernemers altijd op transparante en onafhankelijke manier.

  • Hoe kan het loket mij helpen om een trede hoger te komen op de CO2-Prestatieladder?

    Het Zaans Duurzaamheidsloket voor bedrijven kan u op meerdere manieren ondersteunen bij het stijgen op de CO2-Prestatieladder: 

    1. Energiecoöperatie-lidmaatschap: We kunnen je helpen bij het verkrijgen van een officiële uitdraai of certificaat van uw lidmaatschap bij energiecoöperatie SAENZ, wat dient als formeel bewijs voor jouw certificering. 
    2. Collectieve energie-inkoop: We adviseren over duurzame energiecontracten met een toekomstgerichte visie die bijdragen aan een betere score op de ladder. 
    3. Inzicht: We zorgen dat de ondernemer inzicht krijgt in het huidige energieverbruik en CO2-uitstoot en we ondersteunen bij het identificeren van concrete besparingsmogelijkheden die bijdragen aan het behalen van jouw reductiedoelstellingen. 
    4. Documentatie en rapportage: We koppelen ondernemers aan de juiste organisatie zodat zij hulp krijgen bij het opstellen van de juiste documentatie en bewijsstukken die nodig zijn voor certificering. 
    5. Netwerkvorming: We verbinden je met andere lokale ondernemers voor gezamenlijke initiatieven die kunnen meetellen als keteninitiatieven op niveau 3 en hoger. 
    6. Informatie over subsidies: We helpen bij het vinden en aanvragen van subsidies voor energiebesparende maatregelen die bijdragen aan jouw CO2-reductiedoelstellingen. 

    Als centrale schakel tussen ondernemers, gemeente en omgevingsdienst zorgen we voor efficiënte communicatie over duurzaamheidseisen en -kansen die direct bijdragen aan uw certificering op de CO2-Prestatieladder.

Energie

Bekijk de meestgestelde vragen over Energie.

  • Hoe en waarom moeten bedrijven energie besparen?

    Er zijn verschillende manieren om je bedrijf energiezuiniger te maken, zoals betere isolatie, energiezuinige verlichting, zonnepanelen en efficiëntere (productie-)processen. Behalve dat deze aanpassingen energie en kosten besparen, worden ook steeds meer van dit soort zaken verplicht. We werken samen met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG). Zij controleren ook in 2025 op naleving van de verplichte maatregelen uit de EML.


    Om te weten wat je kunt en moet doen, is inzicht de belangrijke eerste stap. Het Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven biedt energiescans voor een helder en eerlijk inzicht in kansen om te verduurzamen en om energiekosten te besparen.  


    Tot slot informeren en adviseren we de Zaanse ondernemers omtrent aankomende wet- en regelgeving, zoals rapportageverplichtingen (CSRD) en verplicht energielabel C.

  • Hoe kan ik inzicht krijgen in mijn energieverbruik, mijn energiekansen en knelpunten?

    Een energiescan geeft inzicht in je energieverbruik en laat zien waar je kunt besparen. Dit kan variëren van simpele aanpassingen tot grotere investeringen zoals zonnepanelen. Je kunt de scan gratis aanvragen via ons loket, zolang de voorraad strekt. Mochten er geen scans meer beschikbaar zijn of kunnen we je op een andere manier helpen bij het verkrijgen van inzicht, dan koppelen wij je bijvoorbeeld aan een onafhankelijk adviseur of verwijzen we je door naar een expertisepartij binnen Zaanstad.

  • Kan mijn Zaanse onderneming via dit loket meedoen aan collectieve energie-inkoop?

    Ja, wij organiseren collectieve inkoopacties voor energie, zonnepanelen en laadpalen, zodat je kunt profiteren van scherpe prijzen en betere voorwaarden. Neem contact met ons op voor de actuele mogelijkheden.

  • Welke subsidies zijn er voor verduurzaming in het kader van energie en de energietransitie?

    Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, zoals de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie), MIA/Vamil (milieu-investeringsaftrek) en lokale Zaanse regelingen. Wij helpen je met het vinden en aanvragen van subsidies die voor jouw bedrijf relevant zijn. Neem contact op

  • Wat kan ik doen als ik last heb van netcongestie en geen uitbreiding op mijn stroomaansluiting kan krijgen?

    Steeds meer ondernemers gevestigd in Zaanstad, lopen tegen netcongestie aan. Dit loket adviseert ondernemers over alternatieven, zoals energieopslag, slimme laadoplossingen en samenwerking met andere ondernemers om de netcapaciteit efficiënter te benutten. Neem contact op met het loket.

Mobiliteit

Bekijk de meestgestelde over mobiliteit.

  • Hoe kan ik mijn zakelijke mobiliteit verduurzamen?

    Je kunt overstappen op elektrische voertuigen, gebruikmaken van deelvervoer of je logistieke routes efficiënter plannen om brandstof te besparen. Wij adviseren ook over subsidiemogelijkheden en laadpalen.

  • Zijn er subsidies voor elektrische voertuigen en laadpalen?

    Ja, ondernemers kunnen gebruikmaken van de SEBA-subsidie (Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s), belastingvoordelen en lokale regelingen voor laadpalen. Wij helpen je met de aanvraag en selectie van de juiste oplossingen. Neem contact op met het loket.

Circulariteit

Bekijk de meestgestelde vragen over Circulariteit.

  • Wat betekent circulair ondernemen en hoe kan mijn bedrijf hiermee starten?

    Circulair ondernemen betekent dat je grondstoffen en materialen zoveel mogelijk hergebruikt en verspilling minimaliseert. Dit kan door bijvoorbeeld reststromen opnieuw te gebruiken, producten te repareren in plaats van weg te gooien of circulaire verdienmodellen te implementeren.

  • Zijn er subsidies of regelingen voor circulaire bedrijfsvoering?

    Ja, er zijn regelingen zoals de Circulaire Ketenprojecten-subsidie en diverse provinciale en gemeentelijke regelingen. Wij helpen je graag om de juiste subsidies te vinden. Neem contact op met het loket.